marți, 15 februarie 2011

Baltagul - demonstratie roman

                       BALTAGUL
                                       de Mihail Sadoveanu
                            -roman-

    Romanul este opera epică în proză, de mare întindere, cu o acţiune complexă şi complicată, ce se desfăşoară pe mai multe planuri narative, cu conflicte puternice şi personaje numeroase, oferind o imagine amplă şi profundă asupra vieţii.
    Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai de seamă prozatori din literatura română, iar opera literara Baltagul ocupă un loc aparte în creaţia sadovineană.

    Tema centrală a acestui roman este căutarea şi cunoaşterea adevărului, în spiritul adevărului şi a tradiţiei.    Fiind o operă epică, romanul Baltagul are narator (la persona a III-a), acţiune în timp şi spaţiu, personaje, iar modul predominant de expunere este naraţiunea. De asemenea, acţiunea este se structurează în momentele ale subiectului literar.
    În expoziţie, Vitoria Lipan se gândeşte la soţul ei, Nechifor, plecat la Dorna după oi, devenind din ce în ce mai îngrijorată de tăcerea lui.
    În intrigă, ea hotărăşte definitiv să plece pe urmele lui Nechifor, împreună cu Gheorghiţă.
    Desfăşurarea acţiunii cuprinde căutările înfrigurate ale Vitoriei. După un drum anevoios, asemenea unui labirint presărat de dificultăţi, îi descoperă pe cei doi ciobani care l-au asasinat pe Nechifor – Ilie Cuţui şi Calistrat Bogza.
    Acţiunea atinge punctul culminat la paznicul înmormântării, când Vitoria reface, în prezenţa autorităţilor, punct cu punct momentul crimei.

    În deznodământ, atingându-şi scopul, Vitoria se pregăteşte de plecare pentru a duce la îndeplinire noi treburi presante.
    Fiind un roman, această operă are o acţiune complexă şi mai complicată decât a schiţei şi a nuvelei. Aşadar, acţiunea se întinde pe parcursul a şaisprezece capitole în care sunt narate acţiunile Vitoriei Lipan. Totodată acţiunea Baltagului cunoaşte o mare mobilitate în timp şi spaţiu, derulându-se de toamna până primăvara, într-un perimetru foarte vast.
    O altă trăsătură a romanului şi prezentă în Baltagul este numărul mare de personaje. Astfel, există personaje principale (Vitoria, Nechifor Lipan, Gheorghiţă), secundare (Minodora, preotul Dănilă, Calistrat Bogza, Ilie Cuţui) sau episodice (moş Pricop, funcţionarii Prefecturii Neamţ), personaje ce au o importanţă deosebită în desfăşurarea acţiunii, contribuind la descoperirea adevărului.
    Prin intermediul acţiunii şi al personajelor, Mihail Sadoveanu oferă o imagine ampla şi profundă a vieţii, aspect ce ilustrează o altă trăsătură a romanului. Astfel, el zugrăveşte modul de viaţă patriarhal al oamenilor de la munte, obiceiurile legate de evenimentele cruciale ale existenţei umane – botezul, nunta, moartea -, dar şi lumea oraşului în timpul pătrunderii unei civilizaţii.
    Vitoria Lipan este personajul principal al acestui roman. Ea este o femeie harnică şi pricepută deoarece conduce o gospodărie grea, ştie toate rosturile casei, ştie să-şi vândă produsele, având iscusinţa de negustor. Prevăzătoare, îşi duce banii la preot pentru a nu fi prădată. Vitoria se comportă ca un adevărat detectiv feminin, deşi e neumblată prin lume, este o bună cunoscătoare a sufletului omului, culege cu abilitate informaţiile, ştie să-i tragă de limbă pe cei pe care îi întâlneşte, devine iscoditoare când află cea mai mică pistă.
    În concluzie, având toate caracteristicile menţionate anterior, opera literară Baltagul este un roman.

22 de comentarii:

  1. chiar asta mi-a trebuit mie acu in a8a

    RăspundețiȘtergere
  2. sa speram ca este bun de cv :)):)):))
    ca am si eu nevoie de el daca e bun ii ultumesc la ala care l-a postat:D:D:D:D

    RăspundețiȘtergere
  3. e facut bn... cu mici greseli dar merge:P

    RăspundețiȘtergere
  4. dak e bun de ceva mrs mult celui care la postat k si mie imi trebuie acu in a 8

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta ii o demonstratie buna respect pt cine l-a facut

    RăspundețiȘtergere
  6. ms mult si mie imi trb in a VIII e bun de ceva am loat 9 pe chestia asta ms mult PEACE

    RăspundețiȘtergere
  7. ms mult cu asta am luat nota 9

    RăspundețiȘtergere
  8. Am maine teza, sper sa ma ajute.

    RăspundețiȘtergere